Odkrij 5 ključnih sestavin v kozmetiki za mladosten videz tudi po 30. letu. Klikni tukaj. 🌸

Naša hiša nujno potrebuje generalno čiščenje

Takole je bilo …

Bližali so se velikonočni prazniki in vedela sem, da bomo doma, zato sem želela, da je dom lep, pospravljen in prečiščen. A sem kmalu ugotovila, da me čaka veliiiko dela. Globoko v sebi sem že dolgo vedela, da me to zelo bremeni. Res je preveč navlake, ki se je z leti nabrala in negativno vplivala na moje počutje.

Prostori, kjer se najpogosteje nahajamo, lahko močno vplivajo na naše stanje duha. Naj se zavedamo ali ne, lahko že nepospravljena postelja natrosi negativno energijo v prostor. Ta zataknjena energija ima velik vpliv na naše razpoloženje in lahko blokira naš ustvarjalni tok.

Če je v našem domu veliko negativne energije, nas to v vseh pogledih življenja vleče navzdol. Slabe energije nas lahko pripeljejo do stanja, ko smo pod stresom in bolj razdražljivi. Vsaj pri meni je tako.

Naša hiša je prostorna, če gledamo kot fizični prostor, že dolgo pa čutim, da ni prostorna v smislu energije. V hiši je polno stvari, ki jih ne uporabljamo več, in tudi takih, ki energetsko več ne spadajo tja. V naših omarah je polno oblačil, ki čakajo, da bomo shujšali. Osem let je, odkar smo se vselili in določene stvari še kar hranimo. Našemu umu se včasih zdi, da moramo veliko stvari hraniti zaradi sentimentalne vrednosti kot tudi zato, ker menimo, da bomo to še kdaj potrebovali. 

Na ta način si ustvarjamo energetsko blokado, saj svoj dom, ki je naše polje energije, polnimo s fizičnimi predmeti, ki niso več v uporabi.

Tako sem se odločila, da kakšen dan ali dva med prazniki namenimo skupinskemu čiščenju.

Vedela sem, da ne bom mogla očistiti in pospraviti vsega naenkrat. Vsak dan nekaj malega pa zagotovo in verjamem, da bo vredno mojega truda. Ko hišo fizično očistimo vseh stvari in naredimo prostor v svojih omarah in predalih, jo moramo še energetsko očistiti. Ko smo v pretočnem in svobodnem okolju, kjer energije krožijo, lahko tudi mi bolj kvalitetno zaživimo in uresničimo svoje želje. S temeljitim čiščenjem se bo tako osvobodila, znova zadihala in jaz z njo.

Nekaj načinov, kako energetsko očistimo svoj dom:

 1. Zračenje – da odstranimo negativno energijo, je najenostavneje odpreti okna. Cirkulacija svežega zraka tudi nam pomaga globlje vdihniti, kar posledično poveča našo energijo in vitalnost.
 2. Prižiganje žajblja – je eden od najboljših načinov, kako se znebiti negativne energije, saj ima žajbelj zelo močno vibracijo energetskega čiščenja. Je običaj, ki obstaja že tisočletja, in se pogosto uporablja v ritualih. Žajbelj prižgemo in z njim hodimo po vseh prostorih, ki jih želimo očistiti.
 3. Prižiganje lesa Palo Santo – prevedeno iz španščine pomeni sveti les. Mnoga ljudstva so ga uporabljala za duhovno in energetsko čiščenje in zdravljenje, ohranil se je tudi v sodobnih ritualih. Očisti namreč negativno energijo v našem domu in pomirja. Palčko svetega lesa prižgemo in pokadimo po prostoru. Meni osebno je zelo všeč prijeten balzamičen vonj, ki objame prostor.
 4. Morska sol – je znana po svoji sposobnosti vpijanja negativne energije. Damo jo v majhne skodelice v kote prostorov ali jo potresemo po tleh, pustimo dan ali dva in posesamo. Sama sem tokrat soli v skodelicah dodala še nekaj kapljic eteričnih olj, ki dodatno pripomorejo k energetskemu čiščenju in odišavljenju prostorov.
 5. Eterična olja (EO) – obstajajo tudi EO za čiščenje negativnih energij in za odpravljanje slabih vibracij našega doma. Najbolj uporabna so:
 • EO citrusov (grenivka, limona, pomaranča …). So odlična tako za razkuževanje kot za dezinfekcijo zraka, tudi za dvig našega razpoloženja. Ustvarijo občutek čistosti v prostoru;
 • bosvelija je znana po svojem čistilnem učinku. Je zelo močno EO pri odstranjevanju negativnih energij iz telesa kot tudi iz okolja. S tega razloga je še vedno popularna in se pogosto uporablja v verskih obredih po vsem svetu;
 • tako rastlina žajblja kot EO žajblja nevtralizirata naše energetsko polje, tako se znebimo slabih vibracij okrog nas;
 • EO črne smreke je antiseptik in je zaradi svojih čistilnih lastnosti ponekod pomemben del duhovnih ritualov. Kot vsi iglavci se uporablja tudi pri številnih težavah z dihali oz. pri odpiranju dihalnih poti.

Da lahko EO popršimo po prostoru, potrebujemo kvalitetna EO in pripomoček, ki je lahko difuzor ali pršilka. V difuzor damo od 5 do 10 kapljic eteričnega olja in destilirano vodo ali hidrolat. Za sprej pa eterična olja najprej raztopimo v solubilizatorju in alkoholu (96 %) in dodamo destilirano vodo.

Pripravila sem sprej po naslednji recepturi:

 • 3 g EO oz. 90 kapljic (40 kapljic EO grenivke, 15 kapljic EO bosvelije, 15 kapljic EO žajblja in 20 kapljic EO črne smreke),
 • 9 g solubilizatorja Dermofeel G 10 LW,
 • 15 g 96 % etanola,
 • 73 g oz. do 100 g destilirane vode.

Najprej nakapamo eterična olja v čašo, dodamo solubilizator in dobro premešamo. Dodamo še etanol in vodo in ponovno dobro premešamo. Vsebino čaše prelijemo v razkuženo stekleničko s pršilko. Rok uporabe izdelka je najmanj 3 mesece, saj alkohol v tem primeru deluje kot konzervans.

Naš prostor mora biti zatočišče, kjer se počutimo nadvse udobno. Pospravljanje nereda je prvi korak, obstajajo pa še drugi rituali, ki jih lahko enostavno izvedemo, da vzpodbudimo dobre vibracije. Naredite si prijeten dom tudi z dišečimi rituali, ki nas pomirijo, spravijo v boljše stanje duha in nam prinesejo v dom vonj narave.

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.