VESELI DECEMBER: Uporabi kodo DECEMBER15 na lepotne rituale in darilna pakiranja 🌸

Koža pozimi potrebuje tako zaščito kot vlago

Za normalno delovanje kože je pomembna optimalna vsebnost vode v roženi plasti, ki jo zagotavljajo naravni vlažilni dejavnik in medcelični lipidi. Neugodne okoljske razmere, kot sta mraz in nizka relativna vlažnost zraka, prispevajo k povečani izgubi vode iz kože.

S spremembo temperature se mora spremeniti tudi nega naše kože. Velike temperaturne razlike (zunanje temperature so lahko zelo nizke, v prostorih pa je zaradi ogrevanja toplo) kožo izsušijo in porušijo njeno naravno zaščito. Zato moramo pozimi zanjo poskrbeti z izdatnejšo in bolj hranljivo nego, ki bo našo kožo obnovila.

Mraz poruši zaščitno funkcijo kožne bariere, voda iz površine začne izhlapevati, hkrati pa je koža manj odporna na zunanje vplive. Bolj dovzetna postane za škodljive snovi iz okolja. Ogrožena koža je tudi bolj občutljiva za alergene in infekte. Tako koža postane suha, razpokana, se lušči, pogosto je tudi srbeča, pordela in boleča. Je manj voljna in brez sijaja. V zimskem času je zato primerna nega ključnega pomena, nameniti ji moramo še več pozornosti kot sicer. Pozimi naša koža potrebuje tako zaščito kot vlago, zato je najbolje uporabljati izdelke, ki zagotavljajo oboje. Negovalni izdelki naj vsebujejo emoliente in okluzive, ki ji zagotavljajo zaščito ter vlažila. Takšni izdelki so bogate hranilne emulzije, kot je tudi naša Intenzivna antioksidantna krema.

Intenzivna antioksidantna krema je bila ustvarjena za izdatno nego zrele in zelo suhe kože. Pomaga v boju proti staranju, kožo izdatno vlaži in učinkovito obnavlja. Ta bogata hranljiva krema vsebuje večji delež maščob iz rastlinskih olj (marule, argana, makadamije, pšeničnih kalčkov, granatnega jabolka in rakitovca), fitosterole in obilico antioksidantov. Izvleček morskih alg stimulira tudi sintezo kolagena in izboljša elastičnost kože, s čimer se zmanjša videz gub.

Emolienti so kozmetične sestavine, ki koži dovajajo njej lastne in sorodne lipide. Pripomorejo k mehčanju in glajenju kože. Mednje sodijo tudi masla ter koži lastne snovi, npr. ceramidi. Med emoliente uvrščamo tudi snovi, ki koži niso lastne, so pa tem snovem zelo podobne, npr. fitosteroli.

Okluzivi na koži naredijo polprepustno plast, ki zavira izhlapevanje vode oz. transepidermalno izgubo vode. S tem se posredno poveča navlaženost kože, ki je zelo pomembna za njeno delovanje. Pri zelo izsušeni koži to ni dovolj, zato je smiselna sočasna uporaba vlažil. Kozmetične sestavine z izrazitim okluzivnim delovanjem so še voski, ki so lahko rastlinski, npr. vosek jojobe, kandelile, karnavbe … ali živalski. Med voski živalskega izvora je najbolj znan čebelji vosek.

Skupina emolientov in okluzivov je zajeta v vseh izdelkih kozmetične linije Mayarula, ki imajo lipofilne komponente. To so: Vitaminski oljni serum, Čistilno mleko z izvlečkom papaje, Vlažilna dnevna krema, Intenzivna antioksidantna krema, Lipokoncentrat za okoli oči in Peptidni fluid za okoli oči (prihaja kmalu).

Rastlinska olja

Rastlinska olja so vedno bolj v ospredju in imajo vlogo najbolj edinstvenih sestavin naravne kozmetike. Razlogi za to so splošno prisoten trend vračanja k naravi, poleg tega pa še, da so v rastlinskem svetu široko zastopani, da njihova uporaba v medicinske in kozmetične namene temelji na večtisočletnih izkušnjah in da so bogat vir fiziološko aktivnih snovi. Rastlinska olja naj bodo hladno stiskana, nerafinirana in po možnosti ekološke pridelave.

Rastlinska olja so kompleksni, s številnimi spojinami bogati in vsestransko uporabni lipidi. Številne sestavine, ki jih vsebujejo, se nahajajo tudi v naši koži, zato jih ta tako dobro prenaša oz. celo potrebuje. Bogata so z aktivnimi učinkovinami, ki spodbujajo nastanek novih celic, izboljšajo vlažnost kože in preprečijo nastanek prostih radikalov.

Glavni delež zajemajo trigliceridi. Kemijsko gre za estre glicerola in srednje ali dolgoveriže maščobne kisline. Večinski delež v trigliceridih masel zavzemajo nasičene maščobne kisline, zaradi česar so pri sobni temperaturi poltrdna ali trdna, stalijo pa se pri telesni temperaturi. V oljih glavni delež prispevajo enkrat ali večkrat nenasičene maščobne kisline, zato so pri sobni temperaturi navadno tekoča.

Trigliceridi oz. maščobne kisline so nosilci fizikalno-kemijskih lastnosti in učinkov olj in masel. K delovanju pa bistveno prispevajo tudi fosfolipidi in druge spremljajoče snovi (pravimo jim neumiljive snovi), kot so fitosteroli, skvalen, fenoli, terpenoidi, karotenoidi in vitamin E.

Poznamo dve skupini esencialnih maščobnih kislin, in sicer Omega-3 (α-linolenska kislina) in Omega-6 (linolna kislina, γ-linolenska kislina) maščobne kisline. Topikalna aplikacija lipidov, bogatih z esencialnimi maščobnimi kislinami, krepi in popravlja barierno funkcijo, zmanjša transepidermalno izgubo vode, ima protivnetno in protidražilno delovanje. To je koristno za ogroženo kožo pozimi kot tudi za starejšo kožo. Starejša koža ima namreč oslabljeno kožno bariero, kar se kaže v suhosti kože. Starejši ljudje imajo manj lipidov v koži, barierna obnovitvena funkcija je zato neprimerno daljša.

Aktivna olja, ki vsebujejo α-linolensko kislino, ta je najbolj regenerativna od maščobnih kislin, so npr. olje ameriške brusnice, šipkovo olje, olje jagodnih semen in druga. Ta so zastopana tudi v izdelkih kozmetične linije Mayarula, dodatno še dve izredno zdravilni aktivni olji – olje granatnega jabolka in olje rakitovca ter seveda tudi druga stabilna in osnovna olja.
Poleg hladno stiskanih olj bogate sestave izdelki Mayarule vsebujejo tudi vlažila, ki so ključna sestavina pri izsušeni koži.

Vlažila

Vlažila so druga skupina aktivnih učinkovin, ki so nepogrešljive za normalno delovanje kože. Tako v neugodnih razmerah (mraz, nizka relativna vlažnost), ki prispevajo k povečani izgubi vode iz kože, so pa tudi prvi korak pomlajevalne kozmetike. Z leti namreč postaja koža vedno bolj suha, zato je vključitev sestavin, ki imajo vlažilne lastnosti in krepijo barierno funkcijo, zelo pomembna.
Emolienti, okluzivi in vlažila delujejo na različne načine, z njimi ustvarimo sinergistično delovanje.

Vlažila so kozmetična sredstva za vlaženje kože, z njimi povečamo vsebnost vode v koži. Med vlažila sodijo spojine, ki jih najdemo v naravnem vlažilnem dejavniku kože, npr. aminokisline in njihove soli, druge organske kisline in njihove soli (mlečna kislina, Na-laktat, Na-pirolidonkarboksilat), glicerol in sečnina. Učinkovite so tudi druge spojine, ki vežejo vodo, npr. hialuronska kislina in drugi polisaharidi (gumiji in sluzi), proteini (elastin, kolagen, mlečni, pšenični in svilni proteini), sladkorji in sladkorni alkoholi (glicerol, med, sorbitol) ter druga organska vlažila (alantoin, betain, sečnina).

Primeri vlažil, ki jih najdemo v izdelkih kozmetične linije Mayarula:

Hialuronska kislina – V kozmetične namene se uporablja hialuronska kislina v obliki natrijeve soli, ki je topna v vodi. Za kozmetično linijo Mayarula sem izbrala kar trio hialuronatov (z nizko, visoko in oligo molekulsko maso), saj se v lastnostih in delovanju razlikujejo. Hialuronati delujejo kot vlažilne sestavine predvsem s filmom, ki zadržuje vlago.
Hialuronska kislina se nahaja v Cvetnem vlažilnem serumu.

Natrijev pirolidonkarboksilat ali Na PCA je ena najbolj učinkovitih vlažilnih sestavin in deluje kot higroskopna molekula z majhno molekulsko maso, ki nase veže vodo. Je sestavni del naravnega vlažilnega dejavnika v koži in deluje tudi kot pospeševalec prodiranja drugih kozmetično aktivnih sestavin.
Nahaja se v Cvetnem vlažilnem serumu in Peptidnem fluidu za okoli oči.

Glicerol se pridobiva s hidrolizo maščob iz rastlinskih olj. Sodi med najbolj učinkovita in pogosto uporabljena vlažila. Glicerol predstavlja higroskopsko molekulo z majhno molekulsko maso, ki nase veže vodo iz globlje ležeče bazalne plasti povrhnjice v roženo plast in poveča navlaženost te plasti.
Glicerol kot samostojna učinkovina se nahaja v Čistilnem mleku z izvlečkom papaje in v Vlažilni dnevni kremi. Zaradi prisotnosti glicerola tudi nekateri rastlinski izvlečki pomagajo ohranjati kožo vlažno in so tako dober vlažilec: izvleček acerole (v Cvetnem vlažilnem serumu), izvleček granatnega jabolka (v Cvetnem toniku z aloe vero in v Intenzivni antioksidantni kremi), izvleček papaje (v Čistilnem mleku z izvlečkom papaje) in izvleček slezenovca (v Peptidnem fluidu), ki ima zaradi prisotnih polisaharidov že sam po sebi vlažilno delovanje.

Natrijev laktat je natrijeva sol mlečne kisline, proizvedena s fermentacijo sladkorja. Je sestavina naravnega vlažilnega dejavnika. Je močan in učinkovit vlažilec.
Nahaja se v Vlažilni dnevni kremi in Intenzivni antioksidantni kremi.

Betain uporabljamo kot vlažilo, ki na koži nima senzoričnega vpliva (ne daje lepljivega občutka). Deluje kot osmolit in regulira nivo vode znotraj celic. Za svojo kozmetično linijo sem izbrala ekološko certificiran betain iz sladkorne pese.
Nahaja se v Vlažilni dnevni kremi.

Alantoin spada med organska vlažila. Deluje kot vlažilo, s tem poveča higroskopičnost celic, kot keratoplastik pa mehča poroženelo plast kože, ima pa tudi vulneratično delovanje.
Nahaja se v Intenzivni antioksidantni kremi.

Vegeluron je gel rastlinskega izvora na osnovi polisaharidov iz gob. Ponaša se s super vlažilnim učinkom in je odličen nadomestek hialuronske kisline. Na koži pušča lahek zaščitni film, ki zadržuje vlago in ustvarja svilnat občutek.
Vegeluron se nahaja v Intenzivni antioksidantni kremi in Peptidnem fluidu.

Aloe vera – izvleček aloje ima vlažilno delovanje, ki temelji na učinkih polisaharidov, zato ga uporabljamo za nego suhe kože. Polisaharidi delujejo kot vlažilne sestavine tako, da na koži tvorijo tanek film, ki zadržuje vlago. Ima tudi protivnetno, protimikrobno in vulneratično delovanje.
Aloja se nahaja v Cvetnem toniku z aloe vero v obliki koncentrata, ki je desetkrat bolj koncentriran od soka aloe vere.

Viri in literatura:
1. Damjan Janeš in Nina Kočevar Glavač: Sodobna kozmetika, 1. Izdaja, Širimo dobro besedo d.o.o., Velenje 2015
2. Formula Botanica: Certificate in Organic Anti-Ageing Skincare, London 2018
3. Romana Predin: Učbenik Koža in bolezni kože v izobraževalnem programu Kozmetični tehnik, Ljubljana 2019
4. Darja Gornjak Korošec: E-knjiga Značilnosti zrele kože in aktivne učinkovine pomlajevalne kozmetike.

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.