🌸Uporabi kodo NARAVA20 in pridobi 20% popusta na vsa velika razpršila za prostor🌸

Poletni hladilni gel za po sončenju

Vsako leto pred poletjem sama pripravim izdelke za prvo pomoč pri negi kože. Zagotovo bo del teh (poleg naravnega repelenta, ki sem ga predstavila v prejšnjem blogu https://www.mayarula.si/blog/naravni-repelent/) tudi gel z aloe vero, ki kožo po sončenju prijetno ohladi, jo intenzivno vlaži in obnavlja. Verjetno vsi poznate alojo, ki ji pripisujejo številne koristne lastnosti za nego kože, predvsem za nego opeklin, a tudi za uživanje (kar sicer ne bo tokratna tema). Nahaja se v številnih kozmetičnih izdelkih od tonikov (tudi v toniku kozmetične linije Mayarula https://www.mayarula.si/izdelki/cvetni-tonik-z-aloe-vero) do krem, losijonov, šamponov … Tudi sama jo rada vključim v vse izdelke, ki jih izdelujem zase in za svojo družino.

Gel iz aloje lahko pripravimo doma iz sveže rastline. Sicer le za takojšnjo uporabo (postopek sledi v nadaljevanju) ali iz izvlečkov aloje, ki jih dobimo v nekaterih spletnih trgovinah za izdelavo kozmetike. Čeprav je predstavljeni gel sestavljen iz več sestavin, se bom v tem blogu osredotočila predvsem na alojo, ki jo najbolj povezujemo z nego kože po sončenju.

Aloja je svetovno znana rastlina, ki izhaja iz Afrike. Je rod, ki vsebuje približno 500 različnih vrst. Za prehrambene in kozmetične namene se največ uporablja Aloa barbadensis.

Lahko je do enega metra visoka rastlina z debelimi mesnatimi listi zelene barve. Znani aloe vera gel je parenhimsko tkivo v sredini lista aloje. Gel je pravzaprav vodni rezervoar rastline. V tem rezervoarju, ki se nahaja v odebeljenih listih, rastlina skladišči vodo v deževnem obdobju in jo nato izrablja v sušnem obdobju. Voda je vezana na polisaharidne molekule, ki se v prisotnosti vode napihnejo. To je ta gel, o katerem govorimo.

Gel je sestavljen v glavnem iz vode, 0,5 % alojinega gela pa predstavljajo aktivne sestavine kot so: polisaharidi, fitosteroli in organske kisline. Polisaharidi na kožo delujejo vlažilno, fitosteroli pa pripomorejo k obnavljanju in celjenju kože.

Uporaba v kozmetiki

Izvlečki aloje imajo vlažilno delovanje, temeljijo na učinkih polisaharidov v njej, zato jih uporabljamo za nego suhe kože. Imajo tudi protivnetno, protimikrobno in vulneratično delovanje (pospešijo celjenje ran), zato jih lahko uporabljamo za nego nečiste, aknaste kože kot tudi razdražene in obremenjene kože (npr. po sončenju in britju). Zelo je torej uporabna za vse vrste opeklin. Na koži daje občutek hlajenja in učinkovito pomiri in regenerira opečeno kožo. Zmanjša tudi srbenje po pikih insektov in pripomore k celjenju manjših ran.

Aloja kaže tudi majhno fotoprotektivno delovanje (minimalno ščiti pred UV žarki), zato je dobrodošla sestavina tudi v izdelkih za sončenje.

Izvlečki

Za kozmetične namene se najbolj pogosto uporablja gel iz aloje. Najbolj učinkovit je sveže iztisnjen gel. Kako si ga pripravite sami:

 • bodite prepričani, da imate pravo alojo s širokimi in sočnimi listi,
 • utrgajte večji list aloje in jo dobro umijte,
 • z ostrim nožem odstranite listno površino,
 • z žlico postrgajte mesnato in sočno notranjost lista,
 • postavite na cedilo in z žlico pritisnite, da iztisnete spolzek gelast sok.

Neposredno pod zunanjo alojino kožo se nahaja snov aloin, ki lahko draži kožo in povzroča preobčutljivostne reakcije, zato morate poskrbeti, da odstranite tudi rumenkasto plast, ki se nahaja med kožo in osrednjim delom. Pri kupljenih izdelkih je aloin v postopku nabiranja odstranjen, zato skrbi v tem primeru ni.

Ta ista snov – aloin, ki sodi med antranoidne glikozide, ki so pomembna skupina spojin v aloji, daje aloji močan grenak okus in ob zaužitju deluje močno odvajalno. Pri izdelavi aloje gela doma moramo torej zagotoviti odsotnost spojin, ki dražijo kožo.

Zelo previdni pa moramo biti še iz enega razloga. Porabiti ga morate namreč takoj, saj je alojin gel na zraku zelo neobstojen in hitro izgubi svojo učinkovitost. Poleg tega pa se v njem hitro razvijejo mikroorganizmi. Kot lahko vidimo, izdelava gela iz sveže rastline v domačih razmerah predstavlja več težav in je zaradi bakteriološke nestabilnosti neprimerna za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Zato je dostikrat potrebno poseči po kupljenih gelih, ki poleg samega gela navadno vsebujejo še zgoščevalec vodne faze, konzervans in drugo, vse pa je lahko daleč od naravnega in niso na seznamu dovoljenih sestavin v naravni kozmetiki, zato je branje deklaracije in seznama sestavin (INCI) zelo dobrodošlo.

Gel ni edini alojin derivat, poleg njega na tržišču obstaja tudi sok, ki se prav tako pridobiva iz osrednjega želatinastega dela, in razni alojini izvlečki, ki so lahko različno koncentrirani.

Aloe vera koncentrat 1:10 je 10 x bolj koncentriran od soka aloe vere in ga redčimo 10-krat.

Suhi izvleček 1:200 je praškasti ekstrakt, ki se pridobiva s postopkom liofilizacije, s katerim odstranijo vodo. Je zelo močan koncentrat soka. Za uporabo v kozmetiki je najprej potrebno prah raztopiti v destilirani vodi. Na 100 ml izdelka potrebujemo 0,5 g aloe vera praška.

Recept za 100 g poletnega hladilnega gela:

 • 0,7 g ksantan gumija,
 • 2 g glicerola,
 • 2 g pantenola,
 • 2 g izvlečka zelenega čaja,
 • 6 g aloe vera koncentrata 1:10,
 • 20 g hidrolata poprove mete,
 • 56,2 g hidrolata smilja,
 • 10 g macerata ognjiča v olivnem olju,
 • 0,6 g Cosgarda (konzervans, dovoljen v naravni kozmetiki),
 • 10 kapljic eteričnega olja (EO) sivke,
 • 5 kapljic EO nemške kamilice,
 • 1-2 kapljici EO poprove mete.

Postopek izdelave:

V čašo natehtamo zgoščevalec ksantan gumi in ga razribamo z glicerolom. Dodamo hidrolata, pantenol in izvlečka aloe vere in zelenega čaja ter ponovno premešamo. Po nekaj minutah se gel zgosti, nato mu dodamo še macerat, konzervans in eterična olja ter ga zmešamo še z mešalom oz. homogenizatorjem, da nastane gladek gel brez grudic. Na koncu ga premešamo še s stekleno palčko in ko je gel popolnoma homogen, ga prelijemo v razkuženo embalažo. Ne pozabimo na etiketo.  Gel za še bolj hladilen učinek hranimo v hladilniku. Porabimo ga v eni sezoni oz. v štirih mesecih.

V gel je vključen koncentrat aloe vere zaradi njegovih že znanih hladilnih lastnosti. Kot vlažilo sem uporabila še glicerol in provitamin B5 ali pantenol. Pantenol deluje tudi protivnetno, kožo obnavlja in jo neguje po sončenju. Izvleček zelenega čaja sem vključila zaradi dobro poznanega antioksidativnega delovanja, izvleček ognjiča pa deluje protivnetno in ima na kožo negovalen učinek. Protivnetno delovanje imata tudi oba izbrana hidrolata. Hidrolat smilja pomirja razdraženo in poškodovano kožo, hidrolat poprove mete pa deluje hladilno. Za majhne otroke do treh let priporočam, da hidrolat in eterično olje mete nadomestite s hidrolatom sivke.

Gel je odličen za nego kože po sončenju, saj prijetno hladi in deluje protivnetno. Blaži tudi srbečico in bolečino pri vročinskih izpuščajih ali pikih žuželk. Tako z enim gelom rešimo vsaj dve muhi na en mah.

 

Literatura in viri:

 1. Damjan Janeš in Nina Kočevar Glavač: Sodobna kozmetika, 1. Izdaja, Širimo dobro besedo d.o.o., Velenje 2015
 2. Marković, Stribor: plantagea.hr
 3. Formula Botanica: Certificate in Organic Anti-Ageing Skincare, London 2018
 4. https://aromaticstudies.com/

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Prijavi se na e-novice in prejmi brezplačno e-knjigo.

This will close in 35 seconds