Odkrij 5 ključnih sestavin v kozmetiki za mladosten videz tudi po 30. letu. Klikni tukaj. 🌸

Osnovne sestavine naravne kozmetike

Glavnina industrije ima tendenco postavljanja stroškov pred funkcionalnostjo, kar pomeni, da je večina industrijskih izdelkov napolnjena z vodo in s sintetično pridobljenimi emolienti. Pri naravni kozmetiki pa dajemo prednost naravnim in organskim sestavinam, ki ponujajo več kot le zapolnitev volumna in prihranek denarja.

Osnovne oz. temeljne sestavine, ki jih najdemo v organski kozmetiki, so rastlinska olja in hidrolati. Poleg tega so seveda vključene še visoko učinkovite kozmetične sestavine. Najbolj učinkovite so aktivne rastlinske sestavine in naravni kozmecevtiki. Termin kozmecevtik postaja vedno bolj običajen v svetu naravne in organske kozmetike. Kozmecevtiki združujejo kozmetiko in farmacijo, so neuradni izraz za kozmetične izdelke, ki vsebujejo bioaktivne učinkovine za uporabo v kozmetiki in naj bi imele prepričljive učinke na zdravje kože. Vplivajo na biološke funkcije kože, izboljšajo njen videz, upočasnjujejo staranje in zavirajo nastanek gub.

 

Morda se na tem mestu vprašate, zakaj potem ne uporabljamo le visoko učinkovitih sestavin. Osnovne sestavine potrebujemo iz več razlogov:

  • Visoko učinkoviti kozmecevtiki so sami po sebi preveč močni in se običajno uporabljajo v manjših količinah, mnogi med njimi morajo tako biti razredčeni. V nasprotnem primeru lahko ob nanosu poškodujejo kožo. Eterična olja imajo tako definirano najvišjo dovoljeno koncentracijo v izdelku, ob preseganju lahko povzročijo preobčutljivost ali draženje. Nekatera vlažila imajo v previsokem odmerku neprijeten učinek na koži – lepljiv občutek. Prevelika količina nekaterih olj, ki so bogata s karotenoidi (npr. rakitovec), lahko kožo obarvajo preveč rumeno.
  • Izdelek mora na koži dati prijeten občutek, le v tem primeru je zanimiv za uporabnika.
  • Izdelek mora vsebovati določene osnovne sestavine, da omogoči dostavo aktivnih snovi v želeni sloj kože. Koža je namreč zelo učinkovita bariera in sestavinam ne omogoča, da kar preidejo v telo. Sicer se da zaslediti na spletu, da šestdeset odstotkov vsega, kar damo na kožo, prodre v telo, vendar to ne drži.

Osnovne sestavine predstavljajo osnovo, ki deluje kot nosilec hranilnih in terapevtskih učinkovin in hkrati deluje kot blažilec močnih sestavin. Temeljne sestavine so lahko vodotopne (hidrofilne) in vključujejo hidrolate, destilirano vodo, glicerin … lahko pa so topne v olju (lipofilne) in vključujejo masla, nosilna olja, voske … Tretja skupina osnovnih sestavin pa so funkcionalne in vključujejo emulgatorje, stabilizatorje, zgoščevalce in konzervanse. Te opravljajo specifično nalogo v formulaciji, nimajo pa npr. anti-age lastnosti.

Rastlinska olja pridobivamo s pomočjo hladnega stiskanja rastlinskega materiala (semena, oreščki, plodovi). Kožo negujejo, pomirjajo, vlažijo in ji vračajo elastičnost. Ob nanosu na kožo preprečijo izhlapevanje vode. S tem je koža mehkejša in bolj gladka. Nosilna olja so tako fantastična temeljna sestavina proti staranju kot tudi za nego kože.

Olja so sestavljena v glavnem iz lipidov, ki so podobni lipidom naše kože, zato lahko prodrejo vanjo z razliko od sintetičnih sestavin, kot je npr. mineralno olje. Običajno prodrejo do tretjega sloja rožene plasti. Poleg tega vsebujejo sestavine, kot so flavonoidi, fitosteroli, keratenoidi, fosfolipidi in tokoferole (vit. E), ki koži nudijo še dodatne koristi (antioksidativno, regenerativno, protivnetno … ).

Hidrolat je soproizvod procesa parne destilacije rastlinskega materiala (zdravilnih in aromatičnih rastlin), pri katerem se pridobivajo eterična olja. Lahko jih destiliramo iz širokega spektra cvetov, korenin, listov, iglic, lubja, smol, olupkov citrusov. S tem postopkom pridobivamo v vodi netopne zdravilne učinkovine – to so eterična olja in pa v vodi topne učinkovine – hidrolate. Eterična olja so močne oz. izjemno koncentrirane sestavine za nego kože, pri nanosu na kožo moramo biti previdni. Medtem pa hidrolati ponujajo čudovito priložnost, da vključimo terapevtske lastnosti rastline v bolj nežni obliki. Hidrolati ne vsebujejo dražilnih komponent, kot jih najdemo v eteričnih oljih. So torej mnogo blažji od eteričnih olj, nimajo nobenih stranskih učinkov, zato so primerni tudi za nego dojenčkov. Rimska kamilica je primerna celo za zdravljenje očesnih težav. Hidrolati, ki se pogosto uporabljajo za nego kože, so hidrolati smilja, vrtnice, sivke, rimske in nemške kamilice, nerolija, melise, rožmarina, geranije, mete, virginskega nepozebnika …

Ena od prednosti kozmetične linije Mayarula je, da je kozmetika brezvodna in je vodna faza v celoti zamenjana z organskimi rastlinskimi hidrolati, kar pomeni višjo kozmetično vrednost.

Mnoge rastline nam nudijo ogromno koristi za našo kožo. Vsak izdelek kozmetične linije Mayarula vsebuje skrbno izbran nabor rastlinskih izvlečkov, ki v pravilni kombinaciji in koncentraciji maksimalno učinkujejo na kožo.    

Viri in literatura:

  1. Damjan Janeš in Nina Kočevar Glavač: Sodobna kozmetika, 1. Izdaja, Širimo dobro besedo d.o.o., Velenje 2015
  2. Formula Botanica: Certificate in Organic-Anti-Ageing Skincare, London 2018
  3. E-knjiga Značilnosti zrele kože in aktivne učinkovine pomlajevalne kozmetike 

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.