Odkrij 5 ključnih sestavin v kozmetiki za mladosten videz tudi po 30. letu. Klikni tukaj. 🌸

Naravni repelent

Od vseh letnih časov mi je najbolj pri srcu poletje, ko je dan dolg in je zunaj še zvečer toplo. V mislih imam predvsem čas dopusta, ko s prijatelji ob večerih posedamo v sproščenem razpoloženju. Prav takrat nas najbolj preganjajo komarji, ki so večna nadloga, tudi ponoči, ko nam s svojim brenčanjem kratijo spanec.

Že nekaj let v ta namen izdelujem naravni repelent, ki učinkovito ščiti našo družino pred nadležnimi komarji. Uporabljamo ga tudi za zaščito pred klopi, ko se odpravimo v gozd ali v hribe. Je nepogrešljiv spremljevalec tudi za piknik v naravi. Izdelam ga v obliki razpršila za telo, ki je istočasno tudi pršilo za prostor. Še posebej ga uporabljamo na morju, kjer je več komarjev, z njim učinkovito zaščitimo spalne prostore.

Sem ljubiteljica in poznavalka eteričnih olj. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki delujejo kot repelenti in se lahko dokazano kosajo s sintetičnimi pripravki. Slednji mi prav smrdijo, poleg tega pa se zavedam, da vsebujejo telesu in okolju škodljive kemikalije.

Konvencionalni repelenti pogosto vsebujejo škodljivo kemikalijo DEET (dietiltoluamid) in ikaridin, ki dražita kožo, sluznico in oči. Uporabo takšnih repelentov odsvetujem, nanje bi pomislila le v primeru odhoda v tropske in subtropske dežele, kjer so odpornejše vrste komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, kot so malarija, rumena mrzlica in druge virusne bolezni. Sicer pa se lahko tem škodljivim kemikalijam izognemo in se zaščitimo s popolnoma naravnim in učinkovitim repelentom.

Eterična olja (EO) so hlapljive, visoko koncentrirane substance, ki se pridobivajo iz različnih delov rastlin. Ena od funkcij EO v rastlini je, da odganjajo mrčes in da rastlino ščitijo pred zajedavci. To lastnost EO tudi mi s pridom izkoriščamo.

Repelentno delovanje pripisujemo številnim EO. Med posebej učinkovita sodijo EO, ki so bogata z aldehidi (vsebujejo učinkovine, kot so citral, citronelal, cinemaldehid). Sem spadajo EO limonske trave (Cymbopogon flexuosus), limonin evkalipt (Eucalyptus citriodora), citronela (Cymbopogon winterianus), tudi EO skorje cimeta (Cinnamomum zeylanicum) in nekatera druga EO. Vsa našteta olja znajo dražilno vplivati na kožo, zato jih moramo uporabljati v mešanicah v nizkih koncentracijah (največ 1 % v celotni mešanici). Posebej previdni moramo biti pri skorji cimeta oz. se mu raje popolnoma izognemo zaradi njegove dražljivosti in pogostih alergičnih reakcij na molekulo cinemaldehid, ki prevladuje v tem EO. Je pa EO cimetovega lubja odličen repelent in bi ga lahko uporabili kvečjemu v izparilniku ali difuzorju (v kombinaciji z drugimi EO), ki se ga tudi lahko poslužujemo za odganjanje mrčesa v prostoru. Aldehidi niso edine spojine EO, ki delujejo repelentno. Tako delujejo tudi oksidi, alkoholi, metoksifenoli in ogljikovodiki.

Zaradi draženja kože se prednostno uporabljajo EO, ki ne vsebujejo aromatičnih aldehidov in velike vsebnosti fenolov, temveč monoterpenski aldehidi in alkoholi. Bolj blaga za kožo in koži prijaznejša so EO sivke, lavandina, pelargonije, cedre, pačulija, vetiverja, palmarose …, ki jih v mešanicah z repelentnim delovanjem kombiniramo z močnejšimi aldehidnimi olji.

Repelenti so na splošno zelo strupeni za žuželke, to je osnova evolucijskega boja med rastlinami in žuželkami. Večina repelentov iz EO je nevrotoksična za žuželke.

Delujejo na GABA receptorje in oktopamin receptorje ter inhibirajo encim acetil-holin esterazo. Z delovanjem na nevrotransmitorje žuželka hitro umre. Zanimivo je, da te spojine ne delujejo na iste receptorje in encime pri višjih živalih, kot so sesalci, zato so za nas neškodljive v kontekstu živčnega sistema. Evolucijska modrost rastline je v načelu »dva v enem«: rastlina ni izbrala le nevidne strupene snovi, ki bo začela delovati šele, ko jo žuželka poje in s tem poškoduje rastlino, ampak te snovi aktivno opozarjajo s svojimi dišečimi lastnostmi.

Ko izdelujemo pripravke za telo, moramo vedeti, da se EO ne nanašajo neposredno na kožo, temveč jih pred nanosom vedno redčimo. Kot bazo lahko uporabimo rastlinsko olje ali destilirano vodo/ hidrolat v kombinaciji z alkoholom. Sama vedno izdelam razpršilo na vodni osnovi, saj je nanos enostavnejši. Ker EO niso topna v vodi ali hidrolatih, za združitev obeh faz uporabljam solubilizator Dermofeel G 10 LW. Ta poskrbi, da se EO enakomerno razporedijo v pršilu.

 

Recept za pripravo 50 g naravnega repelenta:

 • 15 kapljic EO cedre,
 • 10 kapljic EO citronele,
 • 15 kapljic EO sivke,
 • 10 kapljic EO geranije,
 • 10 kapljic EO poprove mete,
 • 6 g Dermofeel G 10 LW
 • 10 g 96 % alkohola,
 • 2 g glicerina in
 • do 50 g hidrolata sivke ali destilirane vode (30 g).

Kot konzervans sem uporabila alkohol. Glicerin sem dodala kot vlažilo, hidrolat sivke pa je osnova, ki kožo tudi pomirja.

Koncentracija EO je 4 %, za majhne otroke bi izbrala 1 % koncentracijo, in sicer bi zanje uporabila EO sivke, geranije in palmarose.

 

Postopek izdelave:

V čašo natehtamo EO, solubilizator in s stekleno palčko dobro premešamo. Dodamo alkohol, glicerol in hidrolat sivke ter ponovno dobro premešamo. Vsebino čaše prelijemo v razkuženo stekleničko z razpršilko. Prav tako s 70 % alkoholom razkužimo vse pripomočke za delo. Steklenično etiketiramo in vsebino porabimo v treh mesecih.

 

Uporaba:

Razpršilo nanesemo na izpostavljene dele telesa, popršimo lahko tudi obleko. Repelent uporabimo večkrat dnevno, približno na vsake tri ure. Repelenta ne nanašamo na obraz ter na poškodovano ali vneto kožo. Previdnost je potrebna tudi pri nosečnicah.

 

Prijetno in uspešno ustvarjanje. Če imaš zame kakršnokoli vprašanje, mi piši na info@mayarula.si. Želim ti čudovito poletje s čim manj piki 🙂

 

 1. Viri in literatura:
  1. Marković, Stribor: plantagea.hr
  2. https://aromaticstudies.com/
  3. https://vizita.si/zdravozivljenje/so-sredstva-za-odganjanje-komarjev-skodljiva.html

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.