Odkrij 5 ključnih sestavin v kozmetiki za mladosten videz tudi po 30. letu. Klikni tukaj. 🌸

Vrtnica

Vrste vrtnic, ki so najbolj pomembne za proizvodnjo eteričnega olja, so stolistni šipek ali gartroža (Rosa centifolia), damaščanka (Rosa damascena) in francoski šipek (Rosa gallica). Vodilni proizvajalki sta Bolgarija in Turčija, kjer se je tradicija gojenja damaščanke ohranila iz 15. stoletja. Tej vrsti vrtnice pravimo tudi bolgarska ali turška vrtnica.

Botanika in izvor:

Vrtnice sodijo v družino rožnic (Rosaceae).

Rod vrtnic ali natančneje šipkov obsega na stotine vrst in kultivarjev (sort), ki jih danes gojimo v okrasne in zdravilne namene ter za potrebe kozmetične in parfumerijske industrije. Damaščanka je do dva metra visok grm. Ima živo rožnate cvetove s številnimi cvetnimi lističi, ki zelo prijetno dišijo.

Kultiviranje vrtnic se je od 10. do 17. stoletja razvijalo v perzijskem zalivu na območju današnjega Irana, nato so jo razširili po Balkanu. Od konca 17. stoletja se vrtnica komercialno pridobiva za proizvodnjo vrtničnega olja v Bolgariji. Najbolj cenjeno je olje bolgarske damaščanske vrtnice, ki raste v Dolini vrtnic v pokrajini Kozanlik. Tam so idealni pogoji za rast vrtnic, ki potrebujejo veliko vlage in ljubijo roso. Glavne proizvajalke so še Francija, Maroko, Turčija, Italija in Kitajska.

 

Glavna produkta, ki ju pridobivajo iz vrtnic, sta eterično olje in absolut. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo, absolut pa z ekstrakcijo z organskimi topili. Absolut je po kemični sestavi bolj podoben sveži rastlini, medtem ko eterično olje vsebuje še številne sestavine, ki jih ne najdemo v naravi in so produkt destilacije.

Maj in junij sta optimalna meseca za nabiranje vrtnic in destilacijo eteričnega olja. Cvetove se nabira ročno v zgodnjih jutranjih urah, med peto in deseto uro. To je obdobje, ko se cvetovi odprejo, lističi so še prekriti z roso, vsebnost olja je največja. Destilirati jo morajo še isti dan, zato so destilarne vrtnic blizu krajev, kjer rastejo.

Sveže vrtnične lističe namočijo v vodo, ker bi se sicer v stiku s paro zlepili v neločljivo zmes. Vodo z vrtnicami previdno segrevajo in zbirajo kondenzat, pri čemer se ob prvi destilaciji izloči le manjši delež končne količine eteričnega olja. Hidrolat ponovno destilirajo. Nato združijo izkoristke vseh kohobacij, kot se imenujejo ponovne destilacije reciklirnega hidrolata. Postopek kohobacije je potreben, da pridobijo feniletiletanol, ki je ključna spojina v eteričnem olju. Za liter eteričnega olja potrebujejo vsaj 3000, v deževnem letu pa celo 5000 kilogramov cvetnih lističev vrtnic. Zato je to olje eno najdražjih, kar je tudi razlog za ponarejanje. Eteričnemu olju vrtnice dodajo druga eterična olja, ki so cenejša, a imajo podoben vonj, npr. palmarosa ali pelargonija.

Karakteristike absoluta in eteričnega vonja:

Absolut damaščanke je temno rumen do oranžen ali celo rumenorjav. Njegov vonj je topel, zeliščno-cvetličen in bogato meden.

Značilne lastnosti eteričnega olja damaščanke so svetlorumena ali zelenorumena barva, po vonju je podoben absolutu, le nekoliko manj je meden. Rožno eterično olje je zaradi vsebnosti rastlinskih parafinov gosto in se na sobni temperaturi strdi. Pri temperaturi 20˚ C kristalizira. Že ko ga v roki segrejemo, se olje ponovno utekočini.

Zgodovina:

Ni ga cveta, ki ga zgodovina človeštva toliko opeva in slavi, kot je cvet vrtnice. Simbolizira lepoto, ljubezen, mladost, popolnost, življenje in večnost. Vse to pooseblja tudi njegov popoln vonj.

Zgodovina vrtnic in njen opojni vonj sta najtesneje povezana s starimi Rimljani. S cvetovi vrtnic, posutimi po domovih in ulicah, so proslavljali praznične dneve in vojaške zmage.  Zdravilne lastnosti vrtnic cenijo že od starega veka. Slavni arabski medicinski učenjak Avicenna je vrtnici posvetil celotno knjigo. V 10. stoletju izdelal prvi pripravek rožne vode. V njej je videl simbol popolnosti. Trdil je, da njena dišava povečuje sposobnost možganov in hitrost razmišljanja. Še danes se vrtnično olje in hidrolat uporabljata kot dišavna komponenta v pripravkih za kožo, v parfumih, milih …

Kemična sestava:

Rožno olje je eno najkompleksnejših eteričnih olj. Vsebuje več kot tristo spojin, med katerimi številnih še niso identificirali.

Absolut vsebuje:

 • aromatični alkoholi: 2-feniletanol (78 %),
 • monoterpenski alkoholi: citronelol (9,9 %), geraniol (3,7 %), nerol (1,4 %) …

Eterično olje pa vsebuje citronelol (36 %), geraniol (19 %), nerol (7,2 %), 2-feniletanol (2,9 %) …

Eterično olje vrtnice vsebuje tudi metilevgenol (1,3 %), spojino, ki jo označujejo kot rakotvorno. Zaradi tega je omejitev eteričnega olja vrtnice v končnem izdelku po IFRI  0,012 %. Absolut ne vsebuje te spojine, prav tako ne hidrolat. Kljub temu je eterično olje vrtnice eno najvarnejših eteričnih olj, če se uporablja razredčeno in če ni ponarejeno.

Terapevtsko delovanje eteričnega olja in indikacije:

Antidepresiv, antiseptik, antispazmodik, protivirusno delovanje, afrodiziak, adstringent, baktericid, holeretik, cicatrisant, emenagog, hemostatik, hepatik, laksativ, sedativ, stomahik, tonik (srce, jetra, želodec, maternica).

 Olje ima veliko različnih terapevtskih lastnosti in učinek na vse ravni življenja – na dušo, duh in telo:

Živčni sistem

Eterično olje vrtnice je močan antidepresiv in sedativ. V pomoč nam bo pri nespečnosti, razdražljivosti in povečanem srčnem utripu. Pomaga sproščati jezo, obup in frustracije. Lajša tudi čustvene bolečine ob ljubezenskih težavah, depresijo, žalost in razočaranje ter odpre vrata za ljubezen, prijateljstvo in empatijo.

Za relaksacijo, anksioznost, nespečnost eterično olje vrtnice kombiniramo s sivko, sladko pomarančo, z rimsko kamilico, s pačulijem, z lovorjem, nardo, labdanumom …

Za harmonično oz. uravnoteženo razpoloženje ga kombiniramo z ilangom, s koriandrom, z bosvelijo, s sandalovino, z labdanumom, vanilijo …

Za depresijo in slabo razpoloženje ga kombiniramo z bergamotko, muškatno kaduljo, rožmarinom, geranijo, sladkim komarčkom, črnim poprom …

Recept – parfumček za boljše razpoloženje (s 5 % koncentracijo eteričnih olj (EO)):

10 ml olja jojobe,

4 kapljice absoluta vrtnice,

4 kapljice EO bergamotke,

3 kapljice EO geranije,

2 kapljici EO muškatne kadulje,

2 kapljici EO sladkega komarčka.

V olje jojobe nakapamo vsa eterična olja in dobro premešamo s stekleno palčko. Nato parfumček nalijemo v razkuženo stekleničko s kapalko. Nanesemo na pulzne točke …

Vrtnica je prijazna pomočnica ženskam v težavnih življenjskih obdobjih, saj ima izjemen učinek na rodila. Povečuje prekrvavitev in tonus maternice in pomaga pri menstrualnih nepravilnostih, kot so bolečine, neredni ciklus in hude krvavitve. Priporoča se tudi pri neplodnosti, skozi masažo spodbuja delovanje spolnih žlez pri obeh spolih, je pa tudi dragocen afrodiziak in libido dviguje tudi z zdravljenjem čustev. Eterično olje je nepogrešljivo tudi v menopavzi, saj ima hladilno delovanje.

Nega kože

Absolut in eterično olje sta primerna za vse tipe kože. Najbolj za suho, občutljivo in zrelo kožo. Delujeta adstringentno in tonično, zmanjšata rdečico in blažita težave s popokanimi kapilarami. Dokazali so tudi antioksidativne, protimikrobne in protivnetne lastnosti. Tako blažita tudi različne oblike vnetja na koži (rozacea, akne). Za nego kože je zelo priljubljena tudi aromatična voda vrtnice, ki ima pomirjajoče, regenerativno in rahlo adstringentno delovanje. Je hranilna in tonična sestavina v vodni fazi emulzijskih sistemov, kot so kreme, serumi, losjoni … ter tonikov za nego kože in lasišča.

Za vnetje, alergije EO vrtnice kombiniramo z nemško kamilico, rmanom, geranijo, s smiljem, sandalovino, sivko …

Za akne EO vrtnice kombiniramo z muškatno kaduljo, s petitgrainom, z limonsko travo …

Za regeneracijo pa jo kombiniramo z jasminom, miro, s smiljem … in z regenerativnimi nosilnimi olji.

Mišično-skeletni sistem

Za blaženje bolečin v mišicah in razna vnetja je bolj primeren absolut vrtnice, ki vsebuje več feniletiletanola, ki deluje kot narkotik in lokalni anestetik.

Respiratorni sistem

Lajša kašelj, bronhitis, vnetja, astmo …

Delovanje na čustva:

EO vrtnice zdravi oz. je sposobno celiti emocionalne rane. Ko izgubimo ljubezen do sebe, nam jo EO lahko ponovno vzpostavi. Rožno olje je glavno olje za srčno čakro, kjer je center ljubezni ne glede na to, ali gre za ljubezen do osebe ali za univerzalno ljubezen. Srčni čakri pomaga, da se odpre takrat, ko jo je žalost zaprla. Vrtnica nam bo v pomoč, ko se počutimo neljubljene in osamljene.

Vrtnica je združena tudi s sakralno čakro, ki je center za ustvarjalnost in seks.

Metode aplikacije:

 1. Lokalna aplikacija

Nanašanje na pulzne točke, masaže, komprese, kopeli, kozmetični pripravki.

 1. Inhalacije

Direktna, difuzor.

Hidrolat vrtnice

Pomembno je, da se pred nakupom prepričamo, da je naša rožna voda pravi hidrolat. Le tako je primerna za terapevtsko rabo in zaužitje. Hidrolat vrtnice je široko uporaben za številne bolezni in v kuhinji. Ima antiseptično, protivnetno, antispazmodično in baktericidno delovanje ter poživlja duha. Na kožo deluje tako, da jo pomirja, vlaži, regenerira in celi rane. Izvrstno neguje suho, občutljivo in zrelo kožo. Deluje tudi blago adstringentno in tonizira kožo. Vonj je nežen, a razkošen, cvetni, spominja na vonj sveže vrtnice.

Uporaba:

 • Splošno kot razpršilo za prostor namesto sintetičnih osvežilcev z vonjem vrtnice, ki nam lahko prinesejo le glavobol.
 • Razpršilo za prostor in posteljnino za pridih romantike, saj rožna dišava predstavlja vonj razkošja, ljubezni in erotike.
 • Hidrolat lahko uporabimo, kadar se počutimo prizadete ali kadar nas prevzamejo močna čustva. Osveži nam misli in dvigne duha. Še najbolje, da ga razpršimo po srčni čakri.
 • Kot razpršilo na potovanjih, ki nas ohladi in osveži ter razkuži naše roke.
 • Kot hladilno razpršilo pri vročinskih oblivih.
 • Primeren je za uravnavanje hormonov v menopavzi, pri PMS-ju in motnjah razpoloženja.
 • Za kopel (eno skodelico, pribl. 250 ml hidrolata): dvig duha, zmanjšanje mentalne obremenitve, za odpravljanje napetosti in dvig libida.
 • Za nego normalne, suhe in zrele kože kot tonik.
 • Lokalno pomirja izpuščaje, dermatitis, blaži tudi razdraženo kožo po britju, depilaciji in sončenju. Je namreč učinkovit naraven antihistaminik in blaži razdraženost, pordelost in srbečico.
 • Je priljubljena sestavina v kremah, losjonih, tonikih, maskah (npr. z glino, recept spodaj).
 • Je lahko tudi nadomestilo vode v šamponih, kar čudovito odišavi naš izdelek.
 • V obkladkih pomaga pri glavobolih, vnetih očeh in utrujeni koži obraza.
 • Je učinkovito sredstvo za grgranje za boleče vneto grlo.
 • Pomirja želodec, v primeru slabosti, bruhanja se vzame ena žlička – 5 ml hidrolata.
 • Je nepogrešljiv tudi za sladkosnede; dodajamo ga v napitke in v slaščice. Delček vode ali mleka v receptih za peko zamenjamo za hidrolat in s tem zagotovimo aromo.

Recept za preprosto masko za zrelo kožo:

 • 1 žlica vijolične gline,
 • 1 žlička olja makadamije,
 • ½ žličke glicerola,
 • 1 žlica hidrolata vrtnice,
 • 2 kapljici EO sandalovine in
 • 1 kapljica rimske kamilice.

Masko pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v pasto. Pri tem ne uporabimo kovinske žličke, ampak plastično. Na očiščen obraz na debelo nanesemo masko in jo pustimo delovati 10 minut. Nato jo dobro speremo s toplo vodo. Kožo navlažimo s tonikom ali hidrolatom. Nego končamo z nanosom negovalne kreme ali olja.

Masko moramo obvezno porabiti svežo, zato si morda za začetek raje izdelajte polovično količino.

Viri in literatura:

 1. Damjan, J. in N. Kočevar Glavač: Sodobna kozmetika, 1. izdaja, Širimo dobro besedo d.o.o., Velenje, 2015
 2. Battaglia, S.: The Complete Guide to Aromatherapy, 2nd Edition, 2003
 3. Špiranec Maurer, N.: Aromaterapija, Vita založba, 2015
 4. Poštić, S.: A kot Aromaterapija, Meander, 2006
 5. Peace Rhind, J.: Aromatherapeutic BLENDING, Singing Dragon 2016
 6. Purchon, N. & Cantele, L.: Aromatherapy & Essential Oils, Robert Rose Inc. 2014.

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.